En tirsdag i juni gikk årets Startup Extreme av stabelen. Arrangementet startet utenfor BI i Bergen med noen hodeløse triks på sykkel. Gispene fra publikum ble større og større, samtidig som smarttelefonene ekspanderte i lufta. Alle forsøkte naturligvis å fange SoMe-moments. Startup Extreme var offisielt i gang.

Startup Extreme ble startet i 2015 med et mål om å sette det norske startup-sfæren i Norge på det internasjonale kartet. I dag har Startup Extreme etablert seg som en viktig samfunnspådriver som bidrar til at norske virksomheter får større oppmerksomhet. I dag er dessuten NTNU Accel stolt partner av Startup Extreme.

Dette arrangementet samler 300 nøkkelpersoner fra USA og Europa sine startup-miljø for tre dager med ekstremsport, startups, investorer og nettverksbygging på Voss, i flotte omgivelser. Julia Navarsete, daglig leder i QRRNT, som holder til ved NTNU Accel var selvfølgelig til stede, og har mange godord om Startup Extreme.

Ettersom Norge er et langstrakt land, er det fantastisk moro at Start-Up Extreme har blitt så godt etablert på så kort tid, hvor hele gründer-Norge samles med stort og smått og alt det bringer med seg av ringvirkninger. Hvis Norge skal bli akseptert som en godt etablert start-up nasjon, må det event som dette til. Her deler man erfaringer og kunnskap intensivt under samme himmel og tak i 3 dager. Kjempeinspirerende!

37-åringen startet opp for to og et halvt år siden med sitt inneværende prosjekt. I tillegg til penger fra egen lomme, har QRRNT fått støtte fra Innovasjon Norge, og fikk eksterne aksjonærer gjennom Angel Challenge Trondheim, søsterorganisasjonen til Startup Extreme.

Selv har hun fagbrev i tunnel- og bergverk og teknisk fagskole i bergverk fra da hun jobbet som gruvearbeider i kullgruvene på Svalbard. Hun tror mangelen på utdannelse innen sitt felt, er en stor fordel.

Jeg har ingen anelse om hvor grensene går. Det er min styrke. Jeg tror alt er mulig å få til, bare man ser det fra den rette vinkelen. Jeg er ekstremt positiv og løsningsorientert og tror det finnes en løsning på alt. Da hjelper det veldig på å være over snittet nysgjerrig på hvorfor ting er som de er, og ikke bare godtar at sånn er det fordi det alltid har vært sånn, og alltid vil være sånn. Med QRRNT har jeg virkelig muligheten til å utfordre potensielt store spørsmål som kan ende opp med å bidra til en grønnere skipsindustri og mindre utslipp globalt i sin helhet. Det er en skikkelig spennende og ubeskrivelig givende reise jeg deler med mine kollegaer i QRRNT.

Dessuten legger hun til at hun synes det er deilig å se noen andre (Startup Extreme) underbygge at det er viktig å sprenge grenser. Du må virkelig tørre å satse selv om du ikke har noen anelse om at du lander trygt. Selv har Julia erfaring fra tidligere startups og hun bemerker at hun tror at alle med mer og mer kompetanse og erfaring innabords blir mer rustet til å lande trygt uten å brekke ryggen.

Man må lære å bli tykkhudet og stå i ting som gründer, spesielt når det blir vanskelig, for det blir det, mange ganger, garantert. Men å komme ut av det i andre enden gang på gang, gir en enorm mestringsfølelse som gjør at man lærer fortere og gjør ting raskere, smartere og bedre neste gang. Det begynner å bli litt mer stuerent å være gründer i Norge, det gleder meg veldig! Å da få være en del av det gründer-Norge er, og representerer, det er veldig moro. Masse spennende folk, start-ups og kunnskap gjør Start-up Extreme til et viktig event, som jeg tror vil vokse mye i årene som kommer. Thomas Berglund, Knut Wien og deres team har gjort en fantastisk jobb med å sy dette sammen til å bli så stort, på så kort tid. Det fortjener de virkelig kred for, bra jobba!

Når Julia får muligheten til å trekke frem hva hun syntes var best med Startup Extreme, svarer hun kontant;

Start-Up Extreme er en veldig viktig arena for å treffe andre bedrifter, investorer og samarbeidspartnere. Dele erfaringer og lære fra unge dyktige folk til de gamle ringrevene som har gjort dette mange ganger før. Alle ender av skalaen er representert. Det er inspirerende!

For å avslutte, ber jeg Julia liste topp tre take-aways hun har tatt med seg fra Startup Extreme. Det er ikke et enkelt spørsmål, men Julia gir et enkelt svar;

1 ) Nettverk, nettverk, nettverk…. 2)Hør på hva folk sier, men lær deg å være kritisk. Alle har forskjellige historier, ta med deg det som passer deg. 3) Ikke bli i start-up bobla, men jobb på for å utvikle selskapet videre, det er nye nivå og utfordringer hele tiden. Det er derfor man må gå alle nivåene steg for steg, man kan ikke hoppe over…..

Fra høyre: Julia Navarsete, Rupert Pearn og Kim Sedgwick fra QRRNT på Værnes klar for avreise til Bergen

Som 1 av 3 start ups som nylig har hentet inn kapital i emisjon, ble QRRNT en av flaggbærere under åpningsseremonien

Sykkelstunt på vått underlag var nervepirrende for både utøvere og publikum.

Det var mange dyktige og spennende foredragsholdere innen ulike sektorer og på tvers av bransjer.

Børge Ousland var nok den foredragsholderen som fikk mest latter under sin presentasjon, med de mange selvironiske og smålig absurde øyeblikkene som oppstår der man minst forventer det.

Møte med andre gründere og startups, høre deres historier og erfaringer, er inspirasjon og kunnskap vi i QRRNT tar med oss hjem etter 3 dager i Bergen og på Voss. Nikolai Aasen hos No Isolation med AV1 og Julia Navarsete QRRNT.

Nydelig utsikt fra hytta på Bavallen hyttetun på Voss.

Teltet på startup extreme campen på Voss. Her ble det servert frokost og middag i tillegg til blant annet foredrag og speed dating mellom startups og investorer.

VossVind med innendørs flyving med påfølgende rappellering var bare én av de mange spennende aktivitetene deltagerne kunne delta på under oppholdet.

QRRNT hadde selvsagt med eget flagg under uka!